Totaal aantal pageviews

donderdag 11 mei 2017

Wandeltocht eigen omgeving 10 mei 2017
Vandaag een eigen route gemaakt in "afstand meten". Er moest voor mijn idee maar eens een 40 km gelopen worden. Er wordt mooi weer voorspelt dus wat let mij om op mijn vrije dag buiten te gaan spelen. Ik wacht even tot de meeste scholieren vertrokken zijn en de scholen in Woerden bijna begonnen zijn. Dat geeft wat ruimte op het fietspad naar Woerden. Want het eerste stuk is gewoon een saai fietspad van 2 km. Er zijn niet zo veel alternatieven, dus blik even op oneindig en gaan. Zodra ik kan wisselen steek ik over om al snel op het Jaagpad verder te kunnen gaan. Ik heb mezelf een asfaltdag beloofd. Als ik in Woerden bij het station ben, besluit ik eerst een sanitaire stop te houden. Ik verwacht dat het nog anderhalf uur lopen is naar Oudewater en ik neem liever niet het risico dat ik de berm op moet gaan zoeken en een andere gelegenheid weet ik niet op dat stuk.
 
Er zijn allerlei watervogels te spotten want veel vogels zijn al uitgebroed. Ik zie een fuut met jongen op haar rug. Het is mooi om te zien hoe de fuut voor de jongen vis vangt en die voert aan haar jongen.


Zodra ik in Woerden onder de A12 door ben kom ik op de Haardijk. Het is hier super rustig en ik heb er flink de pas in. Ondertussen geniet ik van het mooie frisse groen. Aan de Haardijk zijn een paar boerderijen gelegen. Dan ga ik verder op de Noord Linschoterdijk. Ook dit is een boerenbuurt met alleen bestemmingsverkeer. Dat is wel fijn want het is hier smal en dan hoef je niet steeds aan de kant van de weg te gaan staan om het verkeer er door te laten. Verderop moet dat wel. Zodra ik op de Noord Linschoterzandweg ben word ik steeds ingehaald door auto's. Het is hier zo smal dat het voor je eigen veiligheid handiger is om even in de berm te gaan staan.


De boeren zijn druk aan het maaien geslagen. Heel wat gras is er gemaaid en er wordt hard gewerkt om de eerste snede van het gras te kuilen. Na alle bossen (die ook hun charme hebben en het strand) nu weer eens in "mijn" eigen Groene Hart wandelen. Ik geniet er van.


En dan loop ik Oudewater binnen. Het is vandaag markt weet ik. Maar op een eerdere tocht was er al vroeg een restaurant open om een lekker kopje koffie te drinken. Daar gok ik op, maar................ dan zie ik dat er een briefje op de deur zit. Ze zijn daar flink aan het werk. Volgens eigen zeggen gaat de bezem er door en zijn ze pas eind 2017 weer open. Dat duurt nog even. Daar kan ik niet op wachten. Dan maar verderop kijken wat er open is. Daar vind ik een ander adresje bij de Vischbrug en geniet van de koffie met een stuk appeltaart. De eerste 13 km zit erop.


Tijdens de koffie ontdek ik dat de georganiseerde fietstochten met vakantiegangers ook weer zijn opgestart. Allemaal dezelfde fietstas en de fietshelmen op. Ik zal ze vandaag nog verschillende keren tegen komen.

Na de koffiepauze zet ik mijn tocht verder. Op naar Montfoort. Daar heb ik al gereserveerd voor de lunch!


Maar eerst slinger ik nog wat door Oudewater en kom ik toch bekende dingen tegen. Bij een kunstobject in het water sta ik even stil. Grappig zoals die waterkip zijn nest heeft gebouwd. En dan kom ik langs het oorlogsmonument en het monument voor de Joodse inwoners die omgebracht zijn in de vernietigingskampen. Heel indrukwekkend, vooral nu ik nog maar zo pas het Westerborkpad heb afgesloten.


Dan gaat het de Waardsedijk op. Daar word ik enthousiast ontvangen door menige hond. Maar blaffende honden bijten toch niet? Het is nog een aardig stukje lopen de Waardsedijk. Ook al zie ik in de verte de auto's al over de provinciale weg rijden. (die weg moet ik onderdoor). Ik word weer ingehaald door de "fietsgroep".

Ik ontdek nog wat fruitbloesem en dan toch daar komt Montfoort in beeld!


De "fietsgroep" zoekt een bankje of een plekje op een terras in Montfoort, ik loop door naar mijn privé adres. Toen ik Oudewater uitliep heb ik even een berichtje gestuurd hoe laat ik ongeveer bij Marijke kon zijn en ik stap op de geplande tijd de achtertuin binnen. Brutus en Woezel verwelkomen me al en dan gaan we gezellig een broodje eten. Na een halfuurtje te zijn geweest stap ik weer op. Ik ben pas op de helft en ik wil vanmiddag toch weer op een redelijke tijd thuis zijn.


Via Mastwijk ga ik richting Harmelen, en wie fietsen daar?.. Het "fietsgroepje"! Ook zij gaan richting Harmelen. Ook hier kom ik op de Blindenweg langs veehouders die druk in de weer zijn met gemaaid gras wat "gekuild" moet worden. Dan steek ik bij Reijerscop de A12 weer over en kom ik in Harmelen aan. Daar valt mijn oog op een familie "waterkip" en ik maak er een Kodakmoment van.


Ik ga door het dorp Harmelen en daar is de jeu de boules club actief. Ik loop door, het is inmiddels heerlijk weer geworden, zelfs warm in het zonnetje. Dan ga ik op zoek naar de Hollandse Kade. Ik ben daar vorig jaar een keer overheen gekomen en weet eigenlijk niet precies waar ik af moet slaan. Even "afstand meten" openen. Dan zie ik dat ik nog iets verder door moet lopen. Bij de picknicktafel kijk ik even naar de nog te lopen afstand en de tijd en ik besluit om mijn route te lopen zoals ik van te voren bedacht heb. Maar dan blijkt dat ik nu een stuk onverhard ga lopen, dus niet alleen asfalt!!!


Ik ga richting de plas in Woerden. Dat zijn zandgaten, ontstaan door het winnen van zand. Hier is een fantastisch natuurgebied ontstaan, wat nu alweer bedreigd wordt door woningbouw. Gelukkig is daar aan de kant waar ik loop niet veel van te merken. Ik zie er van alles, een fazant, een mooie vlinder. Bij de natuurplas heel veel ganzen. Het is gewoon even genieten, zoals altijd eigenlijk als ik hier langs kom.


En dan komt er weer een stuk onverhard pad. Ik denk aan de wandelmaatjes van me, de één die zo graag op asfalt loopt, de ander die niet van lange polderwegen houdt, tja hier tref je van alles aan, dus maar even over de brede loopplank en het onverharde pad op, tussen de struiken door.En dan de ganzen. Alle nesten zijn uitgebroed. Vader en moeder Gans hebben het druk om hun kroost bij elkaar te houden en te beschermen. Als ik te dicht bij kom gaan ze met hun vleugels breed uit staan. Net als zwanen. Hé ik heb nog geen zwanen gezien, terwijl er zoveel moeten zijn.


Ik loop het pad uit richting Veldwijk, dan kan ik via de Steinhagenseweg zo naar Geestdorp en dan via het lange saaie fietspad terug zoals ik vanmorgen ben gegaan. Maar eerst zie ik nog een bankje en ik besluit nog even een boterham te eten en wat te drinken.


Als ik op Geestdorp loop, ontdek ik toch nog een stel zwanen met een nest met jongen. Er ligt nog een ei in, maar of het een deel van een ei is of een ei wat niet is uitgekomen, dat kan ik niet ontdekken. Ik kan er ook niet heel dicht bijkomen en moet redelijk inzoomen om het nest op de foto te krijgen.


De laatste paar kilometers moeten nog afgelegd worden en dan zijn we na 37 km. weer thuis. Net de 40 km niet aangetikt. De volgende keer nog maar een kleine slinger extra inlassen. Dat moet wel lukken. Nog een stukje Jaagpad de volgende keer en het moet 40 km zijn.

Ik besluit over een paar weken nog eens tijd te maken voor een tocht. Of het een herhaling van vandaag wordt of een rondje Nieuwkoop dat weet ik nog niet. Zien we tegen die tijd wel.
1 opmerking: