Totaal aantal pageviews

zondag 8 oktober 2017

De Hoge Veluwe wandeltocht 7 oktober 2017



Vandaag staat er na lange tijd weer een wandeltocht op het programma. Ik ga vandaag met zus Jannie op stap. De wekker loopt vroeg af en ik heb afgesproken om Jannie om 08.00 uur bij haar thuis op te halen. Het heeft de afgelopen dagen aardig wat geregend en ook voor vandaag is er nattigheid voorspeld. De poncho zit in mijn rugzak. Het regent als ik opsta! Maar misschien wel het laatste buitje voor vandaag!!!!
Wij gaan bij Otterlo het park op. Als ik op het park De Hoge Veluwe rij richting bezoekerscentrum krijg ik al een kadootje!! Er steken vlak voor onze auto 4 hindes over. Jammer dat mijn fototoestel te ver weg ligt, te laat voor een foto maar een mooi begin van deze dag!

Als ik de auto geparkeerd heb, drinken we eerst koffie die Jannie meegebracht heeft. Dan gaan we ons aanmelden. We krijgen een stempelkaart mee en een route beschrijving. Ik maak nog even een sanitaire stop en Jannie zoekt nog even de wandelfit kraam op. 


Dan wordt het tijd om op stap te gaan. Vandaag gaan we grotendeels onverhard lopen, het asfaltniveau is laag. Al snel zie ik allerlei paddenstoelen staan. Ik ben nog niet het bos in geweest deze herfst en heb nog weinig gezien. Al snel stoppen we voor wat plaatjes.



De route is anders dan vorig jaar, we liepen toen de 10 km. Dat is echt leuk als je meerdere jaren een wandeltocht loopt en dat deze steeds anders is.
Bovenaan het zandpad wat we volgen hebben we ineens een mooi uitzicht over het Otterlose Zand.


Het is genieten van de mooie natuur en al lopend en kletsend arriveren we alweer bij het Jachthuis St. Hubertus. Voor meer informatie over de Jachthuis hier een verwijzing naar: Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jachthuis_Sint-Hubertus

Op de Berlagebrug stoppen we even voor foto's. Het is lastig om niet de tenten voor de hardloopwedstrijd voor de volgende dag er niet op te zetten, maar naar wat zoeken hebben we het gevonden.


Hier vinden we ook onze eerste en tweede stempelpost. De eerste stempelpost is buiten en daar krijgen we een flesje water. Even later komen we bij de theekoepel. Daar is weer een stempelpost en kunnen we koffie drinken. Wij besluiten om de eerste rust na 10 km. te plannen en nog even door te lopen. 

We lopen verder en komen langs een "vreemd" bosje met dunne gebogen eiken. Het is een groeisculptuur uit 1985, gemaakt door David Nash. Hier heeft de kunstenaar David Nash de groei van de eiken gemanipuleerd.
Een foto waar dat goed op te zien is heb ik van internet gehaald.


Dan komen we in het gebied "De Bunt".  Hier stonden aan het begin van de vorige eeuw nog elf kleine boerderijtjes.  We komen weer bij een info, stempel, en appelpost. Wat worden we verwend vandaag! 

De eerste 10 km zitten er alweer bijna op. Al snel zien we het Marchantplein opdoemen en we halen onze stempel en gaan in het parkrestaurant binnen voor een kop koffie en een sanitaire stop. We zoeken even contact met het thuisfront. Daar krijgen we van te horen dat het in Kamerik spettert. Hier valt het nog mee en na gerust te hebben gaan we aan de volgende 10 km beginnen.

Voor deze 10 km gaan we de andere kant op en komen al snel langs de Franse Berg. 
Het echtpaar Kröller-Müller was zo verbonden met het Park dat het niet vreemd is dat zij hier hun laatste rustplaats hebben gevonden. Helene stierf in 1939 en twee jaar later werd haar man Anton naast haar bijgezet op de zuidhelling van de Franse Berg. Het graf had geen betere plaats kunnen krijgen want de locatie straalt absolute rust uit.

De route gaat langs de plaats waar het grote museum gepland was door Helene. De keerwanden die geplaatst zijn, zijn enorm.


We komen weer bij een stempel, info en waterpost aan. Het is vandaag best een afwisselend gebied. Dan wandel je door een 100 jarig oud grove dennenbos en dan wandel je op het Reemsterzand. Hier kunnen we moeflons zien. Vandaag alleen niet. Maar het gebied is er niet minder om.
En dan ineens ontdek je een heideplant die nog in bloei staat, terwijl alles eromheen uitgebloeid is.


Als we verder lopen ontdekt Jannie ineens een welnessplas voor de wilde zwijnen. Een prachtige plaats, alleen is er op dit moment niemand aanwezig.


De route gaat verder dan lopen we langs het Jeneverbessenbos. Daar is het tijd voor een oude of jonge jenever. We krijgen daar weer info over de jeneverbessen. 
Je merkt echt dat je hier in een heel ander gebied loopt dan de eerste 10 km. want de paddenstoelen zijn hier veel minder. 
Het is echt een dag van genieten van een heel mooi stuk natuur. Dan komen we in de buurt van het museum. Maar eerst is er weer een stempel/appelpost. 



De route gaat langs het museum, wij gaan wel even kijken bij de President Steynbank. De link voor uitleg van de bank vermeld ik hier even:
http://standbeelden.vanderkrogt.net/object.php?record=GL15ag

Dan zitten de 20 km er toch echt bijna op. We komen nog een beeld van een everzwijn van Piet Slegers. Het verhaal hierover is ons even niet bekend. Dat komt een volgende keer.


We zijn weer op het Marchantplein en kunnen onze medaille en herinnering ophalen. Omdat wij al een beschermerskaart hebben, krijgen wij een bon om nog een keer een wandeling te maken met een natuurgids. Dat gaan we zeker doen!! Als we eenmaal binnen zijn begint het toch serieus nat weer te worden.

Het was een geslaagde dag en we hebben de organisatie bedankt voor de mooie route vandaag.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten