Totaal aantal pageviews

zondag 24 februari 2019

De Nijkerkse landschapstocht 23 februari 2019



Er zijn voor vandaag verschillende wandeltochten uitgeschreven. Ik heb de keus om naar Nijkerk te gaan of naar Apeldoorn voor de Zwientjestocht. Omdat de Zwientjestocht eigenlijk elk jaar nagenoeg hetzelfde is en ik daar al een paar jaar naar toe ben geweest, gaat nu mijn voorkeur eigenlijk uit naar Nijkerk.
In Nijkerk organiseert WS78 een wandeltocht met afstanden van 60 km, 40 km of 20 km. Met het mooie weer van de afgelopen tijd begint de 40 km wel te kriebelen. Wandelmaatje Michel heeft net nieuwe schoenen en dan is het belangrijk om die rustig in te lopen. Dat mee laten wegen en de late starttijd van 9.00 uur laat me besluiten om toch maar voor de 20 km te gaan.
Als ik richting Nijkerk rij, zie je al dat het een mooie wandeldag gaat worden, hier en daar vormt zich een beetje grondmist, maar de zon zal daar straks een einde aan maken.
Ik ben vrij vroeg van huis gegaan en als ik aankom zijn er nog parkeerplaatsen in overvloed en zoals WS78 eigen, er staat gewoon iemand die je een parkeerplek wijst!
Jammer voor de wandelaars die niet goed opgelet hebben en waar er een parkeerbon achter de ruitenwisser zit na afloop.
Ik ga naar de startlocatie om me in te schrijven. Als ik langs de toiletten kom, maak ik daar een pitstop, je kunt het maar beter gehad hebben en de rij is nu nog klein.
Dan wordt het inschrijven, als ik dat gedaan heb, app ik Michel of ik de koffie kan bestellen, ik zie hem nog niet maar als ik op verzenden druk, komt hij binnenlopen. Ik haal de koffie en dan komt ook Bert en Rob binnenlopen, even later als ik nog wat rond loop zie ik ook Sylvia en Annika zitten.


De koffie is op en het is bijna 9.00 uur, de parkoersbeschrijving hebben we al gekregen bij de inschrijving, dus niets staat ons meer in de weg om van start te gaan.
Als we de voetbalkantine uitkomen gaan we via het station van Nijkerk gaan we een klein stukje door Nijkerk heen.
Daar zien we een vrij vreemd soort hunebed of wat er op lijkt? Wat het voorstelt? Geen idee.


En zoals je van een WS78 tocht mag verwachten wordt het asfalt al vrij snel ingeruild voor een klinkerbestrating en zelfs dat zal later nog veranderen, maar zo ver is het nog niet. De tocht gaat verder en dan zie je in de berm allemaal sneeuwklokjes. De bloemetjes die het voorjaar begroeten. Vorige week de krokussen en nu volop de sneeuwklokjes. En ja, het begint ook al warmer te worden. Ook al heb ik een dunnere jas aan dan vorige week, ook deze jas zal straks bij de koffiepost uitgaan.
We lopen nog wat verder en dan komt Michel zijn viervoeter tegen, hij ziet ze eigenlijk elke tocht weer vertelt hij.


En dan gaan we over een prachtig landgoed. De Oldenaller. Het is hier ontzettend mooi en we nemen de tijd om foto's te maken.


Als we nog nagenietend van het natuurschoon de Oldenaller verlaten, komen we even in een heel andere modus. We steken over en moeten dan even rechtsaf voor een monumentje wat ons terug doet denken aan de 2de wereldoorlog. De ondergrondse in Putten heeft toen een aanslag gepleegd op een aantal Duitse officieren. Als vergelding wordt een razzia uitgevoerd door de Wehrmacht en de SS. Er wordt dan een deel van het centrum platgebrand. In Putten heeft dit in september/oktober 1944 heel veel levens gekost. Tijdens het lopen van het Westerborkpad heb ik in Putten bij het monument stilgestaan. Wil je er meer over weten? Lees dan mijn blogpagina "Westerborkpad" of klik hier


We vervolgen de route en dan komen we nog geen kilometer later bij de koffie/soeppost aan. Het is een prachtige locatie en met het super weer van vandaag strijken we gewapend met onze soep en koffie buiten neer. Dit is voor vandaag eigenlijk onze enige rust. Straks vlak voor het eind nog een fruitpost weten we, maar hier gaan we eerst even zitten. De rust is vrij vroeg, nog geen 10 km. gelopen maar het is dan wel een prachtige locatie.


Na de rust gaan toch echt op de wegen van de WS78. Het is even goed je evenwicht bewaren, maar dan kom je ook ergens!


Tja en schapies zie je hier zat. En dan komen ook de leuke overstapjes aan de beurt. Ze zijn wel vernieuwd heb ik het idee, toen ik het Westerborkpad liep heb ik niet van zulke mooie overstapjes gezien. En ik heb hier toch echt gelopen, zie de markering en mijn geheugen. Ik herken ook het schapenverblijf iets verder op.


De route gaat verder, een klompen pad, een landweg, een klinkerweg. Soms is het deksels oppassen voor overstekende boomwortels, want in aanraking komen met de ondergrond willen we voorkomen en een blessure aan je enkels, daar zit je ook niet echt op te wachten. Dan komen we nog een schaap tegen die wel heel weinig verzorging verlangd, handig als je niet zo veel tijd hebt.


En dan al kletsend zou je toch bijna de fruitpost voorbij lopen. Het is dat we allemaal wandelaars zien afslaan en ook weer zien vertrekken. Ik had de fruitpost nog niet verwacht, zijn we dan al zover?? En ja we zitten al op de 14,5 km!!! Het bordje is ook wel een beetje verstopt, maar we gaan naar het fruit. Ik vraag toch nog even of er een toilet is, het is nog ruim 5 km stappen en dat kan net een heel eind zijn en een boom of struik zie ik niet zitten. En dan??? mag je gewoon op het privé toilet!! Wat een service!!!!
Na deze stop gaan we voor de laatste 5 km. En? Ja natuurlijk, wat je mag verwachten bij WS78 een klompen pad!! Ik vind het helemaal niet erg in deze tijd van het jaar, eind mei, begin juni ga ik er anders over denken.


En zo komen we bij de finish aan. Het blijkt dat  na ons bezoek aan de koffiepost er nog wandelaars gestart zijn. Het aantal is hoger geworden. Wij melden ons af, laten ons kilometer boekje afstempelen en gaan genieten van een drankje.
Het is nog vroeg en nog behoorlijk rustig op de finish locatie, we zijn zelfs zo vroeg dat er nog geen bier geschonken mag worden. De 20 km incl. rusten afgelegd in 3 uur en 45 minuten. Het moet niet gekker worden!!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten