Totaal aantal pageviews

woensdag 15 november 2017

Wandel excursie De Hoge Veluwe 12 november 2017




Vandaag ga ik de waardebon verzilveren die ik als beloning heb gekregen na afloop van de Wandeldag op de Hoge Veluwe in oktober. 
Het hele weekend is het al behoorlijk regenachtig en er wordt voor vandaag hagel en onweer en harde wind voorspeld. Dat bij elkaar zorgt er voor dat er wel enige twijfel is, gaan we wel of gaan we niet.
Maar zoals zo vaak, soms valt het allemaal reuze mee als je eenmaal weg bent. Dus op goed geluk gaan we op pad.
Onderweg in de auto komt er een grijze muur van regen op ons af en bij mij slaat de twijfel enigszins toe. Tot we al een flink eind gevorderd zijn met onze reis! Dan breekt ineens de zon door!! En de twijfel verdwijnt als sneeuw voor de zon, het gaat vast goedkomen.
Als we de auto geparkeerd hebben eten we eerst onze boterhammen op en dan trekken we de wandelschoenen aan. 
Ik ga vandaag voor het eerst op mijn nieuwe hoge Hanwag met zooltjes van de podoloog van start.


Als we bij het bezoekerscentrum aankomen, zijn er al snel nog meer wandelaars die vandaag meegaan. Om 14.00 uur komt de gids ons welkom heten en checkt zij of iedereen er is. Na een voorstelrondje, de gids is Madeleine, gaan we op stap. Madeleine noemt mij ineens "de wandelzus" wat bedoelt ze? Oooo, zeker over mij gehoord ergens? De meeste deelnemers zijn van wandelfit en hebben redelijk wat achtergrond informatie. Cees heeft dat minder en de gids vertelt in het kort even hoe het park De Hoge Veluwe is ontstaan.
Voor diegene die meer wil weten over het ontstaan, hier de link naar Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_Park_De_Hoge_Veluwe

Al snel stoppen we bij het eerste punt waar Madeleine ons meer over wil vertellen en aan ons wil laten zien. Het wellnesscentrum van de wilde zwijnen, ook wel zoel genoemd.
Een zoel is een modderplas waar de wilde zwijnen zich heerlijk in baden. Om de modder later van hun huid af te halen, hebben zij geen handdoek maar gebruiken zij boomstammen. Vandaar dat de boomstammen ziet die helemaal zwart zijn. En dan voor hun achterwerk nog een mooie boomstronk waar zij zich aan kunnen schuren. Al met al een prachtige plek om je lekker te verzorgen en te baden!


Het is werkelijk prachtig weer geworden en de tocht gaat verder. De gids vertelt dat het wild regelmatig geteld wordt en dat om de populatie gezond te houden en een goed evenwicht te houden het noodzakelijk is dat er ook wild wordt afgeschoten. Er worden elk jaar jongen geboren en wanneer er geen beheer is zal er hetzelfde gebeuren als bijv. op de Oostvaardersplassen. Een kaal gevreten gebied.
Om het wild te tellen wordt er met lokvoer gewerkt. Normaal wordt het wild niet bijgevoerd. 


De tocht gaat weer verder en zo komen wij op het Otterlose zand. De zon laat zich volop zien en we kunnen mooie plaatjes schieten. Nadat we een stuk door het mulle zand hebben gelopen, best zwaar werk hoor! Stoppen we even. Hier krijgen we uitleg over het monument wat voor De Wet is neergezet. Wil je wat meer weten over het monument? Hier is een link:  http://www.buitenbeeldinbeeld.nl/KrollerMuller/Mendes.htm


Nu gaat het verder richting het Otterlose bos. Maar voor wij daar zijn, spotten we nog een mooie vliegenzwam. Daar hadden we nu helemaal niet op gerekend. 


Rond het Otterlose bos en de eigendomsgrens hoort een verhaal. Hoe het precies in elkaar steekt wordt niet duidelijk maar het geeft niet. Wij volgen de gids op het door haar uitgezochte pad. En dan begint het toch te druppelen, door verschillende wandelaars wordt er een paraplu gepakt, maar omdat ik dat niet gewend ben en het voor een poncho net niet hard genoeg gaat, lopen wij verder. Madeleine wijst ons ook op de verschillende soorten gaten die er gemaakt zijn.
Nu het aan ons vertelt wordt zie je het verschil tussen de gaten die door de snuit van een wild zwijn worden gemaakt en de gaten die de dassen maken als zij de grond omwoelen.
Verder zien we allerlei sporen van herten en reeën. Voor mij was tot voor kort alles een hert, maar er is duidelijk verschil. Ik moet nog veel vaker mee met wandelfit om het goed te leren en te weten. 
Madeleine maakt haar rugzak open en dan komen er allemaal verschillende poten uit haar tas en kunnen we de afdruk in het zand vergelijken. Wat leuk is dit!!!!!


Wij lopen verder en dan bij een boomstronk houden we stil. Er is hier iets ontdekt. Ik weet het niet meer zeker, dus verbeter mij maar als ik het verkeerd heb. Er worden zwavelknopjes ontdekt. Wij krijgen ook nog uitleg over mossen, maar dat weet ik niet meer.


En dan is de zon weer terug en genieten wij van een mooie herfsttinten! Je krijgt er gewoon geen genoeg van.


De tocht gaat weer verder, er is 3 uur gepland voor deze excursie en daar zijn we nog niet. Dan loop ik ineens op een bekend pad. Hé!!! dit ken ik van andere wandelingen hier en ja hoor we gaan het hekje door en zijn bij de Steinbank. Madeleine vertelt hier ook weer een stukje geschiedenis. Wil je het weten? Hier is de link: http://vanderkrogt.net/standbeelden/object.php?record=GL15ag



Door het andere hekje verlaten we dit stukje Hoge Veluwe. Dit stukje is afgezet met een hek omdat er jonge aanplant is gedaan. Dit moet beschermd worden tegen het wild. We gaan nu richting de Franse berg. Maar voor wij bij de Franse berg zijn komen we eerst nog bij een heel mooi uitzichtpunt. Het zijn wel veel traptreden en het is goed uitkijken omdat de bielzen glad zijn.



De tocht begint het einde te naderen en langzamerhand begint het ook te schemeren. De zon daalt hard ineens. 


We gaan snel verder richting de Franse berg. Voor we op de Franse berg zijn komen we nog langs de plek waar het grote museum gebouwd moest worden. Nu liggen er nog genummerde stenen en staan de wanden van de entree er als herinnering aan de grootse plannen die er waren.


Via de Franse berg, waar o.a. het echtpaar Kröller-Muller ligt begraven gaan wij richting het restaurant om daar van een kopje koffie te genieten. 
Wij bedanken Madeleine voor de prachtige wandelexcursie en gaan in het donker richting de uitgang. 













Geen opmerkingen:

Een reactie posten