Totaal aantal pageviews

zondag 3 februari 2019

Egmond wandelmarathon 26/27 januari 2019



Dit laatste weekend van januari staat in het teken van de Wandel Marathon in Egmond. Ook dit jaar heb ik weer een kamer geboekt in Hotel De Vassy. Dit jaar gaan Anja en Silvia ook mee. Wij verzamelen bij mij om dan met Silvia mee te gaan naar Egmond aan Zee. Dit jaar hebben we afgesproken om pas 's avonds te vertrekken. Als we aankomen is het een warm welkom van de wandelaars van vorig jaar. Wij drinken nog even wat en dan besluiten we ons bedje op te zoeken. Wij willen morgen een beetje op tijd op staan voor het ontbijt en dan richting de start te gaan.

Zaterdag 26 januari 2019 Noordroute

Na een overheerlijk ontbijt gaan we richting de Sporthal De Watertoren. Het is even zoeken voor mij omdat ik andere jaren gewoon als kudde dier volgde en nu moet ik het zelf weten. Maar na een paar missers komen we bij de sporthal aan. Ondertussen heb ik Ria al gesproken. Ria loopt vandaag zuid en is al gestart.
Ik koop in de sporthal eerst nog een shirt van dit jaar en dan gaan we ons melden bij de start voor ons eerste stempel.


Als ik de sporthal uit kom lopen, zie ik Jacqueline in eens. Wat leuk!! Jacqueline maakt snel even een foto van ons en dan gaat iedereen van start.
Het gaat richting de boulevard maar dan ook direct het eerste pad in richting strand. Het is gelukkig droog weer en de wind in de rug, dus het loopt prima!


Het klikt met z'n drieën ook goed en het tempo zit er al snel in, dat betekent dat voor we het weten al bij de eerste stempelpost arriveren.


Hier is ook de splitsing met de 10 km, maar de verkeerde route volgen is bij deze tocht niet mogelijk, zo goed staat het aangegeven. We worden hier verwend met een heerlijke beker koffie of thee en een bitterkoekje. Zelfs de muziek ontbreekt niet.




De tocht gaat verder langs het strand. De zee is vandaag best onstuimig. Bij de stempelpost op de 8 km. gaan we het strand verlaten. Dan zijn we al op de 8 km.


Het is bekend dat de noordroute zwaarder is dan de zuidroute en daarom hebben we ook voor de noordroute op de eerste dag gekozen. Dat gaan we nu ondervinden. De duinen in Schoorl. Maar na de eerste duinen komen we in Bergen en daar gaan we rusten!!


Maar voor het zover is moeten we toch nog een uurtje stappen, want de rust in Bergen is op de 13 km. En dan ontdek ik dat zelfs de brem al in bloei staat. Het is ook best warm vandaag, geen winter temperatuur. Met de kledingkeuze dacht ik al gerekend te hebben op niet zulke lage temperaturen en nog merk ik dat het best warm is.
Het laatste stukje door Bergen heen zie je nog wandelaars die later gestart zijn op het strand lopen.


En zo naderen wij Hotel Meyer, voor een heerlijke rust. Wij vinden een tafeltje en bestellen allemaal ons natje en droogje. hhhmmmm, genieten maar!!! Maar zoals het altijd weer is, aan alles komt een end en dan gaan we heerlijk uitgerust weer verder.



Dan komen we op het paadje van praat! Het langste stuk zit er voor vandaag op. En als je je soms afvraagt of we op asfalt hebben gelopen, ik kan je uit je dromen helpen hoor! Bewust even een foto gemaakt  van het pad waar we op lopen als we het bordje "nog 7 km" zien!


Dat er op de noordroute het nodige klimwerk is, is bekend en daarom wordt de noordroute ook als "zwaarder" beoordeeld dan de "zuid".  Het bordje wat ik langs de route zie geeft ook een behoorlijke helling aan. En zoals wij altijd zeggen, alles wat je naar omlaag gaat, heb je ook geklommen!

Kijk dan eens wie er ook weer is!! Het wordt haren kammen, oeps dan ben ik vergeten, kijken of de make-up nog goed zit, netjes lopen, naast elkaar!!!!! enne wat nog meer?  Ja hoor klik en klaar!


De laatste stempelpost is in zicht en dan moet je niet denken dat je er bijna bent!!! Volgens de stempelkaart wel, maar we gaan echt nog wat slingeren door een park met vakantie woningen en dan moeten we nog de laatste duin op!! Maar als we dan bovenop staan, zien we de sporthal al liggen. Nog even naar beneden en we kunnen ons af gaan melden. 


Als we ons afgemeld hebben en de startkaart voor zondag hebben, gaan we nog even een plekje zoeken en wat drinken! We maken nog even een selfie en dan gaan we richting het centrum van Egmond. We hebben allemaal nog een adresje waar we willen kijken en we moeten nog even een tafeltje in een restaurant bespreken want we gaan vanavond gezellig eten, en gezellig gaat het worden!!!!


Na wat shoppen en nog een bakkie zoeken wij het hotel op. De spieren opwarmen onder de douche. De kleding  voor morgen wordt vast klaar gelegd en na heel veel checken op buienrader blijkt dat de poncho ook geen overbodige luxe is.


En dan gaan we richting "de parel van Egmond". Daar hebben we een tafel gereserveerd. Het is er gezellig druk. 
Tja en dan is er een deuntje wat we de volgende dag nog steeds zingen: "nog een borreltje, nog een heel klein borreltje".
Na een heerlijk diner gaan we weer terug naar het hotel. We gaan nog even koffie drinken beneden en merken dat praten niet voor iedereen meer zo gemakkelijk gaat, zeker dat "borreltje". Verder zeggen we niets.
Iedereen gaat langzamerhand zijn mandje opzoeken, morgen staat er weer een wandeldag gepland.
Het is wel behoorlijk hard gaan waaien en dat hoor je goed aan de kant waar onze hotelkamer is.

Zondag 27 januari 2019 Zuidroute

Om 06.30 uur loopt de wekker af. We hebben afgesproken om 07.00 uur aan het ontbijt te zijn. De wind is gelukkig afgenomen, maar droog is het niet!
Eerst maar lekker ontbijten en boterhammen klaarmaken voor de lunch. Niet dat we erg veel mee hoeven te nemen, onderweg worden we ook verwend met veel lekkers.

Als we naar de start lopen hebben we onze poncho al aan. Dit jaar wordt er gevraagd om mee te helpen het strand schoon te houden en om eventueel zwerfafval op te rapen.
Ik maak wat foto's van afbeeldingen zie gemaakt zijn van zwerfafval.


We lopen door en gaan dan starten. Het is vanmorgen langer donker dan gisteren, komt vast door het donkere weer.


Het regent bij de start maar we hopen op beter. Vandaag gaan we de zuidroute lopen en dat betekent eerst een stukje door Egmond heen en dan het strand op richting Castricum. En ja wat doe je als je naast lopen niet echt veel te doen hebt? Oké het liedje van gisteren schiet ons te binnen en ja hoor dan maar zingen, alleen weten we alleen dat ene zinnetje nog.
Al vrij snel zijn we bij de eerste stempelpost. De Teletubbies laten zich hier even op de gevoelige plaat zetten, voor we verder gaan. 


We gaan verder. Er staat vrij veel wind, maar het begint droger te worden. De regen is niet echt helemaal weg maar we houden de moed erin dat het straks droog zal worden.
Door de harde wind is er vrij veel schuim op het strand. Dat is wel leuk om op een foto mee te spelen. En dan zijn de drieteenstrandlopers er ook weer. Het zijn hele kleine vogeltjes die superhard aan de waterlijn lopen. Gisteren hebben we al met plezier naar ze gekeken en vandaag heb ik toch geprobeerd om ze op de foto te zetten.


Stempelpost 3 komt in zicht. Voor we hier het strand afgaan, gaan we eerst in de strandtent van Zoomers koffie drinken. Hier kunnen we dan ook gelijk een sanitaire stop maken. 


Na de koffie gaan we ons melden voor een stempel op onze startkaart en dan gaat het door het mooie duinengebied terug naar Egmond. Maar in Egmond zijn we nog niet hoor! En is nog veel te vermelden.


In de laatste nieuwsbrief van de organisatie was nog zo gezegd, neem je fluitje mee want er lopen hier van de runderen die niet echt op mensen gesteld zijn en het zijn behoorlijke jongens! Dus ik heb gevraagd of Anja en Silvia hun fluitje mee namen. En nu...………… net voor camping Bakkum...…..
geen fluitje wel zo'n big rund!!!!


Ik weet van andere jaren dat je vandaag een ander duingebied hebt dan op de Noordroute. Hier heb je wat "meertjes of waterpartijen" in de duinen. Wij zijn op weg naar stempelpost 5 "Middenweg". Daar komt de 10 km er ook weer bij. 



Dit is een grote stempelpost en omdat ik weet dat het laatste stuk best nog tegenvalt en je er voor je gevoel altijd langer over doet, ga ik hier nog even een sanitaire stop houden.
Dan wordt het tijd voor de laatste 5 km. Het is al een poosje droog maar de poncho houden we nog aan. Hij wappert lekker droog en als er spetters vallen hoeven we hem niet direct op te zoeken. We komen weer wat dichter langs het strand te lopen als we het duinengebied uit zijn. 
Het laatste stuk gaat over de boulevard en dan komen we via de buitenrand weer bij de sporthal aan.


En dan komen we binnen en schijnt het zonnetje!!! De poncho is opgeborgen! Het was een prachtig weekend met mooie routes en een perfecte organisatie! 


Na het afmelden blijven gaan we terug naar het hotel. Onze hotelkamer hebben we namelijk tot 18.00 uur tot onze beschikking. Dat betekent dat we eerst lekker gaan douchen en onze bagage inpakken. Alleen...…….. die warme douche?????? het water is koud en hoe we ook aan de kraan draaien we krijgen er geen warm water uit!!! Dus snel even afspoelen en dan thuis maar onder de warme sproeier.
Wel hebben we nog een heerlijke koffie met appeltaart tegoed.
Dan gaan we uitchecken en richting huis. In de auto genieten we nog even na. Rond 16.30 uur arriveren we weer in Kamerik. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten