Totaal aantal pageviews

maandag 21 maart 2022

28e wandeltocht door Oud Amsterdam 12 maart 2022

 


Vandaag staat er een wandeltocht in Amsterdam in de agenda. Over de organiserende vereniging en de mooie tochten die zij organiseren heb ik al vaker gehoord, dus de stoute schoenen aangetrokken en gaan. Ik heb met een wandelgroepje afgesproken, Annette, Willem, Monique, Richard en Thea komen met de trein en ik heb besloten om ook met de trein te gaan. We hebben in het station afgesproken. Maar dat is niet handig, dus na wat contact ga ik buiten op het plein staan, dat werkt beter.

Cees heeft mij vanmorgen naar Breukelen gebracht en met een half uurtje sta ik in Amsterdam. De start is om 08.30 uur, dus het betekent voor mij niet zo heel erg vroeg opstaan. 

De wandeltocht heeft de naam "Musea in Amsterdam". Niet gepijld, maar uitgeschreven, een stukje van de beschrijving. Een brug is getekend en een zebrapad ook.


We besluiten naar het clubgebouw van Speeltuinvereniging "Ons Genoegen" te lopen. We komen dan gelijk al langs wat karakteristieke gebouwen.

Als we bij het clubgebouw aankomen, blijkt het dat we buiten of binnen in kunnen schrijven, Annette schrijft ons als groep in. We lappen allemaal de inschrijfkosten en de vergoeding voor de medaille en na een sanitaire stop kunnen we van start. 

De tocht start vanuit het zuidelijk gedeelte van de Jordaan en we komen langs een omgebouwd vrachtschip uit 1914 wat is omgebouwd tot woonboot. Leuk zo'n bekende naam.


We komen op het Johnny Jordaanplein, wil je er meer over weten, klik hier
Nu kan ik natuurlijk elk museum gaan opsommen, ze staan allemaal genoemd in de routebeschrijving, maar ik denk dat het leuker is om iets over de wandeltocht te schrijven en daarbij af en toe een museum te noemen.
We lopen over heel veel grachten en in deze grachtengordel ook veel bruggen. Zo ook Beulingsluis, voor meer info, klik hier



Nog iets verder komen we langs het standbeeld van Thorbecke. Wie Thorbecke is? klik hier en de volgende brug komt er al weer aan, de Kaasmarktsluis, voor meer info, klik hier



En waar staat Amsterdam bekend om? Natuurlijk, overal staan, hangen fietsen en rijden inwoners op fietsen. 
Ons wandelgroepje geniet met volle teugen en we hebben een fantastische route lezer en gids, Annette. Als zij het even niet meer weet, wordt er gebeld met Ger die heel Amsterdam op zijn duimpje kent.



Dan valt ons iets op in de Leidsekruisstraat. Ik heb even gekeken op internet, het is een café. De groep Aziaten staat te fotograferen.


 

En zo komen we op het Leidseplein terecht en wordt er gedacht aan de gijzeling in de Apple Store. Hier heb ik o.a. de Stadsschouwburg op de kiek gezet, wil je meer over de Stadsschouwburg weten, klik hier


We zetten koers naar het Vondelpark, maar zijn even het goede pad kwijt, zo komen we langs een mini Tinyhouse. Iets wat we anders niet hadden gezien.


We draaien om en even later zien we waar het fout ging. We komen nog even langs een heel oud schoolgebouw en natuurlijk moet ik daar even een foto van maken.


En zo komen we bij het Vondelpark aan, we lopen er maar een klein stukje doorheen en moeten dan al weer de stad in, wil je meer weten over het park, klik hier


En nog een plaatje wat we zien als we uit het Vondelpark komen.


Na het Vondelpark, koersen we richting het Emmaplein en daar staat een beeld, wie o wie zal dat zijn. Niet iedereen legt de link tussen het Emmaplein en koningin Emma.



Na het Emmaplein gaat het weer verder en komen we in een straat waar de bomen wel heel vreemd groeien. Zijn ze bewust zo geplant of zijn ze zo gegroeid. We komen bij een kerk en daar moeten we oversteken naar trammuseum.




En zo komen we bij het Concertgebouw, hier heb ik een aantal jaren geleden nog gezongen met Choire4Hope en Inspire2live.  Leuk nu loop ik er langs met Monique. In de verte zien we het Rijksmuseum. Voor meer info, klik hier


Het wordt ondertussen koffietijd en daar hebben we allemaal zin in. Voor we bij een aardig tentje zijn komen we eerst nog langs een knuffelbeer. En.................we hebben een bijna jarige onderons......we worden getrakteerd op een heerlijk bakkie koffie.


Na de koffie gaan we onder het Rijksmuseum door en gaan we richting de Stadhouderskade. O ja wil je nog wat meer over het Rijksmuseum weten?, klik hier



We komen een standbeeld van Carel Willink tegen, thuis even gezocht op google en ja hoor, hier is de link, klik hier


Onderweg naar het tropenmuseum komen we nog verschillende bijzonderheden tegen. Schitterend om je tuintje gewoon in potten bij je voordeur te hebben, 


Ondertussen komen we toch heel veel fotomomenten tegen. 




En als we dan bij verkeerslichten moeten wachten komen de discussies vanzelf en hebben we gelukkig internet om te zoeken naar de waarheden.
Zo ook wie Wibaut was, wil jij het weten?, klik hier


Dan komen we langs de Dubbeltjespanden en de letterbak die daarvoor gemaakt is, over de dubbeltjespanden is veel informatie, wil je meer lezen, klik hier





Zo komen we bij het Tropenmuseum aan.


Na het tropenmuseum gaan we naar de Zeeburgerdijk We gaan een nieuwe wijk van Amsterdam in en we zien ook weer nieuwe kiekjesmomenten.


Als we zo door Amsterdam gaan, komen we ook nog muurschilderingen tegen, die vast een betekenis hebben.


Tijdens de tocht maak ik ook nog wat kiekjes die ik hier gewoon als impressie laat zien. Er werd ook nog een leuke bijna groepsfoto gemaakt.
 





We naderen het centrum weer en komen langs het Scheepvaartmuseum, ook hier heb ik een plaatje van.


In het centrum is het even zoeken naar de route, het is inmiddels behoorlijk druk geworden. Door het met elkaar kijken naar de goede route is er van foto's maken even niet veel gekomen, maar voor de start staan een aantal foto's die hier gepast hadden. 

Wij komen ook nog langs een schuilkerk. We zijn er nu niet binnen geweest, maar eerder ben ik er wel met een andere wandeltocht geweest en daarom kan ik je wel een kleine impressie geven.
Wil je meer weten over Ons' Lieve Heer op Solder, klik hier






En natuurlijk mogen we majoor Boshart niet vergeten die hier op een bankje zit.


 Het rondje is nog niet helemaal gelopen en we gaan weer verder, richting het Anne Frank Huis. Hier heb ik niet zo'n beste foto van omdat het er erg druk was.



En zo komen we weer terug bij het clubgebouw. Vandaag hebben er 576 wandelaars gelopen. Het was een heerlijke wandeldag en met een gezellige club mensen. Annette bedankt voor de geweldige inzet door steeds weer te lezen en te zoeken naar de route! Top gedaan. Willem, Richard, Monique en Thea bedankt voor de gezellige dag. Toch weer 32 km in de pocket!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten